Weizen

Stupňovitost: 13°
Obsah alkoholu: 4,7 %

Česky pšeničné pivo, pivo které před nástupem spodně kvašeného ležáku plzeňského typu bylo po staletí dominantním pivním stylem i v Českých zemích. Původem z jižního Německa, ale rozšířilo se do celého světa. Podává se ve speciálních vysokých, úzkých sklenicích, často s plátkem citrónu.

Weizen je svrchně kvašené pivo vařené ze sladu s vysokým podílem sladované i nesladované pšenice (nejméně 50%, často až 70%). Piva se silnou intenzitou vůně a chutě, kde převládají banánové tóny,silným řízem a plností a s nízkou intenzitou hořkosti jemného charakteru. Jejich charakteristickým rysem je většinou světle žlutá barva (i když může být i polotmavá až tmavá), vysoká pěnivost a většinou zákal způsobený kvasinkami a vyšším obsahem bílkovin. Pšeničná piva se v závislosti na použité technologii a kmeni kvasnic značně liší, především intenzitou charakteristické vůně a chuti. Velké rozdíly jsou také mezi pivy z různých regionů.

Vyznačují se nižším obsahem polyfenolů, vyšším obsahem bílkovin, esterů a CO2. Na kvašení se významně podílejí i kvasinky mléčného kvašení, které pšeničnému pivu dodávají osvěžující natrpklou příchuť.

Druh svrchně kvašené
Postup nepasterizované, nefiltrované
Podávání 7 - 10°C chlazené
Dodací lhůta příležitostně
Trvanlivost 8 týdnů
Weizen