Unser Bier

Pivovar Kocour uvařil za dobu své krátké existence piva ve více jak deseti pivních stylech. Ty jsou určeny jednak historickými podmínkami, použitím surovin (chmelů, sladů, vody), typu kvašení (spodní, svrchní - kdy kvašení a následné zrání piva se rozlišuje odlišnými teplotami), v poslední době i spoluprací sládků z různých koutů světa, kdy vznikají nové kategorie.

Ve světě se pivo běžně vaří ve sto základních stylech. U nás jste již mohli například ochutnat černý svrchně kvašený speciál s kávovými tóny stylu stout, pšeničné svrchně kvašené pivo bavorského typu weizen, svrchně kvašené světlé pale ale z původní domoviny tohoto stylu z britských ostrovů s anglickými chmely nebo jeho reinkarnaci zpoza Velké louže za použití amerických chmelů s výraznými citrusovými tóny. Vloni v letní sezóně to pak bylo belgické pivo kategorie saison, v zimní době pro změnu další belgický styl abbey (klášterní pivo). Místo si našly i opravdu silné speciály jako "ale" K31 - 31° a 12,3 % alkoholu.

Přehled sortimentu

Card image cap
Svrchně kvašená piva

Obvykle kvasí při teplotě 15-20°C. Doba kvašení těchto piv se obvykle pohybuje od tří týdnů do několika měsíců.

Card image cap
Spodně kvašená piva

Spodně kvašená piva vznikají za kvašení, které probíhá při nižších teplotách pohybujících se v rozmezí 8–14 °C.

Card image cap
Lužický porter

Svrchně kvašená piva Porter z německého pivovaru Bergquell-Brauerei Löbau.

Card image cap
Nealko limonády

Výborné nealkoholické osvěžující limonády s různými druhy příchutí.

 

Průběžně vaříme světlý a tmavý ležák českého typu a řadu oblíbených speciálů .V rámci mezinárodní spolupráce jsme uvařili i nakuřované pivo V3 Rauch ve spolupráci se slovenským minipivovarem Kaltenecker v Rožňavě. V3 není označení pokračovatele obávaných raket z druhé světové války, V3 znamená Visegrádská pivní spolupráce. Třetím do party je maďarský minipivovar, s kterým jsme pro vás připravili pivo V3 Tokaj s výliskem tokajského vína. Prvním pivem na bázi mezinárodní spolupráce byl Kocour Ken, svrchně kvašené polotmavé pivo kategorie Scottish Ale, jehož recepturu pro nás připravil Ken Duncan, vrchní sládek skotského pivovaru Inveralmond. Vloni na podzim jsme pak uvařili první várku dnes již stabilního představitele řady Kocourů, Kocoura Samuraje. Autorem piva je totiž japonský sládek Toshi Ishii, který má bohaté mnoholeté zkušenosti s vařením extra hořkých piv pale ale z kalifornského kultovního pivovaru Stone Brewing. Dalším podařeným dílkem je porter baltického typu GYPSY PORTER irského kočovného sládka Gazza Prescotta.

Na pivech Kocour náš pivovar spolupracuje zejména s firmou Pivo Praha, které je v Česku jediným dodavatelem kmenů kvasnic svrchního kvašení.

Už delší dobu je navázána vzájemná přeshraniční spolupráce s německým pivovarem Bergquell-Brauerei Löbau, výrobcem svrchně kvašených piv Porter.

DEJ BŮH ŠTĚSTÍ!