O fous lepší pivo

Pivovarská restaurace

TECHNOLOGIE

 

INGREDIENCE

K vaření českého typu piva používá český chmel ze žatecké oblasti, moravský slad dodávaný firmou Raven. K vaření speciálů jsou používány suroviny dle daného stylu, například nakuřovaný slad ze sladovny Weyermann z Bamberku v Bavorsku, anglický chmel Fuggels, Northern Brewer nebo Challanger, eventuálně americké chmely pro piva typu IPA, american pale ale atd jako jsou Cascade, Chinook, Centennial nebo Columbus. Chmely používáme ve formě granulí.

VODA

K vaření našich piv používáme vodu z místního vodovodního řádu. Vzhledem k její kvalitě jí není třeba upravovat. Nicméně se též hloubí vlastní studna, která by měla být uvedena do provozu v létě příštího roku.

VAŘENÍ PIVA

Vaření piva se odlišuje podle typu vařeného piva. U ležáků probíhá jednormutové vaření, u svrchně kvašených piv se pak jedná o infúzní způsob vaření s výjimkou piv weizen, kde se objevuje jednormut. Pivovar Kocour má unikátní (dá se říci historickou) celoměděnou o kapacitě vyrážené mladiny 13hl.

KVAŠENÍ

Pivovar Kocour vaří spodně(ležáky) i svrchně kvašená piva(ales – stout, saison, weizen...). Principiálně se jedná o stejnou technologii, hlavní rozdíl je v použití odlišných kvasničných kmenů a vyšších teplot kvašení a zrání u svrchně kvašených piv. Proto v našem pivovaru používáme uzavřené kvašení, neboť různé kmeny kvasnic se „nemají v lásce“ a jejich promícháním by došlo k chuťovým odchylkám konečného produktu.

Kvasničné kultury nám dodává firma Pivo Praha, svrchně kvasící jsou pak připravovány ve spolupráci s firmou The Brewing Science Institute v Coloradu ve Spojených státech.

ZRÁNÍ PIVA

Zrání piva probíhá v uzavřených stojatých tancích o kapacitě 13hl. Minimální doba ležení ležáků českého typu jsou 4 týdny, svrchně kvašená piva pak podle doporučené délky zrání odpovídající danému stylu.

DISTRIBUCE PIVA

Piva Kocour si můžete zakoupit v dnešní době téměř v celé republice. Pivo je distribuováno v sudech a v lahvích do restaurací, které se dají označit za „beer geeks“ - nabízejí piva z různých pivovarů. Více informací v sekci „Prodejní místa“.

DNES ČEPUJEME

LEŽÁK SVĚTLÝ 12° (4,6 %)

STUDENTSKÁ DESÍTKA 10° (3,5 %)

LEŽÁK VIŠŇOVÝ 12° (4,7 %)

LEŽÁK TMAVÝ 12° (4,6 %)

ABBEY 18° (7,6 %)

GYPSY PORTER 19° (7,1 %)

AMERICAN PALE ALE 11° (4,5 %)

CATFISH SUMEČEK 11° (4,1 %)

IPA SAMURAI 14° (5,1 %)

QUARTERBACK 19° (8,7 %)

SAURUS 20° (7,2 %)

WEIZEN 13° (4,7 %)

JAHODOVÝ PORTER 14° (4,2 %)

AKCE

KOCOUŘÍ KOUŘ - 29. 4. 2017

Oblíbený festival všeho uzeného a kouřem řádně provoněného. více


ALEFESTIVALE 2016

Tak už se nám to pomalu blíží a u nás začínají přípravy na svátek všeho ALEpiva termín je 29.10. 2016. více


TOUR DE ZELEŇÁK, DOČESNÁ

Zastavte se na kocouří pivo na akcích Tour de Zeleňák v sobotu 5.9. 2016 nebo na 59. ročníku Žatecké Dočesné ve dnech 2.-3.9. 2016. Jste srdečně zváni. více


NEZAPOMEŇ

KOCOUŘÍ KOUŘ

29. 4. 2017 - Oblíbený festival všeho uzeného a kouřem řádně provoněného.


KALENDÁŘ

<  >

AKTUALITY

ALE FESTIVALE VII. - OHLÉDNUTÍ ZA VYDAŘENOU AKCÍ

1.11. 2016

Děkujeme! :-) více


ČESKO ZNÁ SVÉ NEJLEPŠÍ MINIPIVOVARY

24.2. 2016

Česko zná své nejlepší minipivovary .. více


ALE FESTIVALE 2015 - REPORT Z AKCE!

11.11. 2015

Foto, video, výsledky hlasování! A velká poděkování! :-) více